Wednesday, December 30, 2020

BBN3402SATU2020 : MINGGU10 RESIPI(1)

  M10 - RESIPI 1


             



ARDILLA BINTI MUHAMMAD ASRI            NUR AQILAH HANIS BINTI RUTAZA

(199797)                                                              (199826)



Biskut Ketulan Coklat Tiga Kali Ganda

⭐⭐⭐⭐⭐       12 Penilaian   |   8 Ulasan   |    2 Gambar

Besar atau kecil, biskut coklat tiga ini rangup di luar dan kenyal di bahagian dalam. Menyejukkan adunan selama 48 jam sebelum dibakar sangat sesuai, kerana ini membolehkan adunan membentuk rasanya sepenuhnya.


 


Bahan-bahan

  

       ¾ cawan gula merah

⬜      ½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik

⬜      ½ cawan gula putih

⬜      1 garam sudu teh

⬜      1 telur besar

⬜      1 ekstrak vanila sudu teh

⬜      1 ½ cawan tepung serba guna

⬜      ¾ soda penaik sudu teh

⬜      1 cawan coklat cip susu

⬜      1 (3 auns) bar coklat gelap, potong

⬜      3 sudu besar cip coklat putih

 

Cara-cara


️   Langkah 1

Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15 saat.

️   Langkah 2

Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke bahan basah hingga sebati, tetapi beberapa bekas tepung putih tetap ada. Lipat coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit atau sehingga 48 jam.

️   Langkah 3 

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C) apabila siap dibakar.

 ️   Langkah 4

Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 auns dan letakkan di atas kepingan biskut.

 ️   Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan terlampau masak; bahagian tengah biskut tidak akan masak. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.

 

Fakta Pemakanan          

 

Setiap hidangan:

44 kalori; protein 3.8g; karbohidrat 48g; lemak 16.2g; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg. 


RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Lots of Chocolate Cherry Cookies. Dicapai pada Disember 29, 2020

https://www.allrecipes.com/recipe/220024/lots-of-chocolate-cherry-cookies/ 


kEHADIRAN MINGGU KESEPULUH




No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Assalamualaikum Prof. Sebelum saya nak hurai panjang-panjang saya nak mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Prof. Teri...