Wednesday, December 30, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

 M10 - RESIPI 4


             



ARDILLA BINTI MUHAMMAD ASRI            NUR AQILAH HANIS BINTI RUTAZA

(199797)                                                              (199826)


Rebusan Daging Lembu Cili Merah di atas Ubi Keledek Lenyek

⭐⭐⭐⭐⭐       15 Penilaian   |  10 Ulasan   |    2 Gambar

Dalam resipi ini, daging lembu rebus diternak dalam sos cili merah yang kaya dan ringan sehingga garfu lembut dan dihidangkan di atas ubi keledek lenyek



Bahan-bahan

 

        2 keledek besar

        1 sudu teh paprika salai

        1 sudu teh oregano

        ½ sudu teh jintan tanah

        ½ sudu teh garam, atau secukup rasa

        ½ sudu teh lada hitam segar

        2 sudu minyak sayuran, atau mengikut keperluan

        2 ½ paun daging rebus daging, potong dadu

        ½ cawan bawang cincang

        1 cawan sup daging lembu

        1 (12 auns) botol sos cili merah guajillo Mexico

        2 sudu besar pes tomato

        2 bawang hijau, cincang (Pilihan)

 

Ubi Keledek Tumbuk:

        ⅓ cawan krim masam ringan

        1 sudu mentega

garam secukup rasa

 

Cara-cara

 

️Langkah 1

Masukkan kentang ke dalam periuk besar dan tutup dengan air; didihkan. Kurangkan panas hingga sederhana-rendah dan didihkan dengan mendidih rendah hingga lembut hingga ketika dicucuk dengan pisau tajam, 40 hingga 45 minit.

️Langkah 2

Sementara itu, satukan paprika, oregano, jintan, garam, dan lada hitam dalam mangkuk kecil dan ketepikan campuran perasa.

️Langkah 3

Lapiskan bahagian bawah kuali besar dengan minyak dan letakkan di atas api sederhana-tinggi. Masukkan daging lembu ke dalam minyak panas dan letakkan bahan. Masak, kacau mengikut keperluan sehingga kecoklatan pada semua sisi, kira-kira 10 minit. Masak secara berkala jika diperlukan, untuk mengelakkan penuh. Pindahkan daging lembu ke pinggan dan ketepikan.

️Langkah 4

Masukkan lebih banyak minyak ke dalam periuk jika perlu dan masukkan bawang. Masak dan kacau hingga lembut, 3 hingga 5 minit. Masukkan kuah, sos cili, dan pes tomato ke dalam loyang. Masak dan kacau sehingga sos digabungkan dengan sebati dan dipanaskan, 3 hingga 5 minit lagi. Masukkan semula daging lembu ke dalam kuali, angkat sos hingga mendidih, kemudian kurangkan api hingga rendah. Tutup dan renehkan rebusan selama 1 jam.


️Langkah 5

Toskan ubi jalar dan biarkan sejuk sehingga selamat dikendalikan. Tanggalkan kulit menggunakan tuala kertas untuk menariknya dan buang. Masukkan ubi jalar ke dalam mangkuk besar dan tambahkan krim masam, mentega, dan garam. Lenyekkan menggunakan pengadun tangan sehingga sebati dan berkrim.

️Langkah 6

Masukkan setiap bahagian ubi jalar ke atas pinggan hidangan dan di atasnya dengan menumpuk sesudu rebusan. Hiaskan dengan bawang hijau dicincang.

 

Fakta pemakanan

 

Setiap hidangan:

365 kalori; protein 21.7g; karbohidrat 23.5g; lemak 20.4g; kolesterol 68.8mg; natrium 342.9mg.

 

RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Lots of Chocolate Cherry Cookies. Dicapai pada Disember 29, 2020

https://www.allrecipes.com/recipe/220024/lots-of-chocolate-cherry-cookies/ 


KEHADIRAN MINGGU KESEPULUH

No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Assalamualaikum Prof. Sebelum saya nak hurai panjang-panjang saya nak mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Prof. Teri...