M10 - RESIPI 3
(199797) (199826)
Kentang Kerang Berkeju bersama Ham
⭐⭐⭐⭐⭐ 567 Penilaian |
448 Ulasan | 114 Gambar
Sos berkrim dengan
rasa keju ringan yang dibakar dengan ham dan kacang tanah. Resipi ini
benar-benar mudah dan saya tidak pernah jumpa sesiapa yang tidak menyukainya.
Ditambah dengan harga yang berpatutan.
Bahan-bahan
⬜ 4 cawan kentang yang
dikupas dan dihiris
⬜ 2 cawan ham potong
dadu
⬜ ½ bawang, cincang
⬜ 2 cawan susu
⬜ 1 cawan kacang beku
⬜ 3 sudu tepung serba
guna
⬜ 2 sudu mentega
⬜ ½ garam teh
⬜ ½ sudu teh lada
hitam tanah
⬜ ⅛ sudu teh serbuk
bawang putih
⬜ ⅛ sudu teh serbuk
bawang
⬜ 1 sudu teh pasli
kering
⬜ ¼ paun keju Cheddar,
potong dadu
⬜ 1 secubit paprika,
atau secukup rasa
☑️Langkah
1
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah
C).
☑️Langkah
2
Lapiskan separuh kentang, separuh ham, dan
separuh bawang dalam hidangan penaik 2-liter; ulangi lapisan.
☑️Langkah
3
Panaskan susu,
kacang polong, tepung, mentega, garam, lada hitam, serbuk bawang putih, dan
serbuk bawang dalam periuk di atas api sederhana, kacau terus, hingga pekat, 7
hingga 10 minit.
☑️Langkah
4
Kacau keju Cheddar ke dalam sos sehingga keju
cair.
☑️Langkah
5
Tuangkan sos ke atas campuran kentang dan ham;
taburkan dengan paprika.
☑️Langkah
6
Tutup roti dengan kertas aluminium.
☑️Langkah
7
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga kentang
empuk, kira-kira 1 jam.
☑️Langkah
8
Alihkan kertas aluminium dan terus bakar hingga
kecoklatan, kira-kira 15 minit lagi.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
337 kalori; protein 17.7g; karbohidrat 31.3g;
lemak 15.9g; kolesterol 58.8mg; natrium 910mg.
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020). Lots of Chocolate Cherry Cookies.
Dicapai pada Disember 29, 2020
https://www.allrecipes.com/recipe/220024/lots-of-chocolate-cherry-cookies/
KEHADIRAN MINGGU KESEPULUH
No comments:
Post a Comment